fina bambu mössor......


Vinterväder

Som det ser ut just nu så får vi stå på en ovanligt vit julmarknad på Blidö och det känns trevligt tycker jag.

Vi har börjat få hem lite varor nu, kläder till Julmarknaden. Bambukläder. För det är det vi ska sälja, först på marknaden som introduktion och sen blir det från vår webbshop. :)

Japp så är det, vi håller på att starta upp en egen webbshop, där vi i första hand ska sälja bambukläder och mest barnkläder. Men även kläder av andra miljövänliga/ekologiska material. Men det kommer också att finnas kläder till mamma, pappa och storasyster osv.

Även en och annan produkt som inte är ekologisk, för att vi gillar designen. Så småningom tror jag att de flesta kläderna kommer vara ekologiska från de flesta tillverkarna.

Isac, Elias och jag har fått varsin ny bambumössa. Såå fina. Kanske kommer på bild i morgon. Liknande mössor kommer vi att sälja.

Nu i kväll har jag gjort färdig Isacs kalender, så nu kan han gå och suckta fram till onsdag morgon då han får öppna sitt första paket. :)

Isac är nu blöjfri på natten också sen 4 dagar tbx. Duktiga killen. Två första nätterna blev det olyckor. Tredje var han torr och i går natt höll han på att kissa på sig, men vaknade i sista stund. Duktiga killen!

I natt får jag nog väcka honom och gå på toa för han var så trött.

Elias brände sig i dag. Han kröp omkring i vardagsrummet och rätt var det var så var han framför kakelugnen och sträckte upp handen till luckan. Det gick så snabbt. Han blev jätte ledsen, det blev knappt något märke. Men hans värlsdbild tycktes rubbad. I hans goda fina värld dök det plödsligt upp något som gjorde ont.

Han kunde knappt somna efteråt för han var så uppriven och ledsen. Lilla hjärtat. Men nu är det bättre.

Nu vaknade Elias så nu måste jag gå.

Natt natt.

Julglädje <3

Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
djupt under midnattstimma.
Månen vandrar sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast mamma är vaken.Rött hjärtaRött hjärtaRött hjärtaRött hjärtaRött hjärta

Det prasslar och rasslar när mamma slår in paket. Nynnar lågt på julvisor och krullar julsnören. Låter julandan vakna och kärleken ströma ner över paketen. Alla julklappar är magiska och glittrar och skimrar fram till julafton då allt kulminerar. För barn som vuxen. Så underbart det är att få ge och så underbart förunnad jag är som har någon att ge till. För själva gåvan är egentligen inte det viktigaste, utan att få ge och att kunna ta emot.

Har i år lagt ner ett gåvobevis från rödakorset tillsammans med några av de andra julklapparna till de vuxna. Från barnen/i barnens namn har vi skänkt en slant till de som inte har det riktigt lika bra som vi ekonomiskt eller socialt. För den slanten får vi ett Gåvobevis från Rödakorset som vi ger till några nära och kära.

Nej, nu måste mor prassla vidare. Slå in flera paket och krydda dem med kärlek och magi. Den magi som det är min plikt och skyldighet att ladda advent och julafton med och som jag så gärna ger dem av.

Tack för denna julglädje och må jag kunna sprida mycket av denna kärlek och glädje.

Snart!!! ;)

Bambu- ett härligt material

Bambu är ett samlingsnamn på en grupp av gräs som växer i tropiska områden i Asien & Amerika. Det finns över 1000 olika bambuarter. Bambu kan användas till mycket och har så alltid gjort. Hus, byggnadsställningar, flottar, musikinstrument, golv, hantverk och så kläder av bambu förstås.

Bambuskott har länge varit en viktig ingrediens i asiatisk matlagning, och för den utrotningshotade pandan är bambuskott nästan uteslutande deras huvudföda. Odlingen och skörden av bambu till kläder påverkar inte födan för den utrotningshotade pandan då den äter en annan sorts bambu. Bambu växer vilt i naturen, men det finns även bambuplantage.

 

Bambutextiler tillverkas av fibrer från jättebambuplantan, Mosobambu.

Mosobambu är en av världens mest produktiva och snabbväxande växter. Plantan odlas helt utan bekämpningsmedel eller andra kemikalier. Den är i sig själv antibakteriell och angrips inte av pesticider såsom exempelvis bomull där miljöfarliga besprutningsmedel krävs.

Bambu är 100 % biologiskt nedbrytbart. . Mosobambun når sin fulla längd på bara 3 månader.

Och tack vare att den beskärs vilket också bidrar till att hålla den odlingsbara marken stabil, hinner den växa ut sin fulla längd flera gånger per år.Vid samma användande av yta räknar man med att få ut så mycket som 10 gånger mer material ur bambun än ur bomullen.

 

Ur miljösynpunkt är bambu ett bra alternativ, speciellt om man jämför med traditionellt odlad bomull. Bambu är i sig vattenbärande vilket gör att bevattning inte behövs i större utsträckning. Pga detta är bambun känd för att just förbättra jordmånen på det land där den odlas, den klarar sig på väldigt lite vatten eller helt enkelt på regnvattnet. Bambu behöver inte besprutas med kemikalier eller konstgödslas då den växer snabbt ändå.

Bambu är ett helt fantastiskt material som passar utmärkt i kläder man har närmast kroppen. Det känns lyxigt, är mjukt och följsamt. Bambu har naturligt antibakteriella egenskaper som gör att kläderna håller sig fräscha längre.

Materialet har mycket god absorbtionsförmåga. Det absorberar 3-4 gånger så mycket som bomull och torkar mycket snabbare.                                                                      Bambu andas och känns behagligt svalkande när det är varmt och det värmer bra när det är kallt. Materialet är också naturligt svamphämmande vilket gör att det är utmärkt i strumpor, träningskläder och kläder du packar upp och ner när du är på resande fot. Bambuns svamphämmande och antibakteriella egenskaper brukar kallas Bamboo-kun.                                                                                                                          Forskning visar att denna egenskap finns kvar efter att fibern processats och blivit kläder och fortfarande efter 50 tvättar. Över 70 % av bakterierna i plagget dör, vilket på ett naturligt sätt hjälper till att minska kroppsodörer utan att man behöver komma i kontakt med kemikalier.                                              Kläder i bambu är mycket slitstarka och tål därför maskintvätt bättre än många andra material. De naturliga egenskaperna i bambu gör också att kläderna håller sig fräscha längre innan de behöver tvättas.

 

Bambukläder är bra för dig eftersom:

 • De är mjuka och följsamma.
 • De runda, lena fibrerna inte irriterar din hud, även om den är känslig!
 • De är naturligt antibakteriella och därför håller sig fräscha länge.
 • De är UV-resistenta
 • De är ett slitstarka och tål mycket och håller länge.
 • De har en mycket bra absorbtions förmåga och ändå torkar mycket snabbt.

 

 

Bambukläder är bra för miljön eftersom:

 • Bambuns naturliga egenskaper, Bambu-kun, gör att det inte behövs några bekämpningsmedel i odlingen.
 • Det inte behövs någon gödsling av bambuplantorna.
 • De är 100 % biologiskt nedbrytbara.
 • Bambun odlas på plantager, så inga tropiska regnskogar förstörs genom odlingen.
 • Bambun hjälper till att förbättra jorden där den växer. Dess rotsystem sprider sig snabbt och förhindrar jorderosion.
 • Bambun tar hand om 5 gånger mer koldioxid än andra träd.
 • Bambun avger 35% mer syre än andra träd.

RSS 2.0