Sån är denna dag!! :-(

 

Lite mer.......

Här finns en intervju i ärendet Köpmanholms skola, det låter ju verkligen som att hon vurmar för våran småskalighet. Eller? 
http://www.skargarden.se/articles/12/06/Rektor-flyttar-elever-fran-Yxlan
 
Jag har hört att det nu är några till som mailat i ärendet. Fortsätt höra av er till kommunen och ifrågasätt ärendet. Vi kan i alla fall vara obekväma.

Onsdag helt enkelt.

På morgonen fick jag hjälp med killarna en stund så då kunde jag åka till macken och lämna bilen för balansering av däcken och det blev en liten joggingrunda på hemvägen. Kort men bättre än inget, nice. :-)
 
I går bestälde jag frön, vi ska plantera bönor av tre olika slag, bla bondbönor. Det blir spännande, hoppas de växer snabbt.
 
I dag ska prästen komma till mormor, begravningen blir den 12/7, så vi kommer inte åka på någon semesterresa förns efter det.
 
Skurat golven har vi gjort så nu ska vi snart fika, det blir gott.

Mail två ang Köpmanholms skola.

Hej Lisbeth.

Tack för ditt svar. Vad bra att det finns någon mera som respekterar småskaligheten på landsbyggden. För det var väl det du sa? Jo jag förstår att det inte är kommunen som har skärpt skollagen, utan att det kommer högre upp ifrån(staten).
 
Och det är kanske inte barn och utbildningsnämndens uppgift och kanske inte heller en privatpersons uppgift, men om vi inte någonstans börjar signalera att något börjar gå galet så sker heller inga förändringar. Ni måste ju verkligen sitta i position att se vad som håller på att hända med valmöjligheten till småskolorna på landsbyggden(pga skärpt statlig styrning från och med 1 Juli 2011) och jag tror att vi behöver hjälpas åt.
 
Hoppas att någon hos er slår larm och protesterar. de ramar som gäller för storskalighet kan ju naturligtvis inte rakt av fungera för landsbyggden. Varför rasera något som fungerar?
Kvalitet går ju tillexempel att mäta på många sätt?
 
Vad jag vet har så har Köpmanholmsskola fram tills nu legat väldigt bra till med tex nationella prov, som ju är ett sätt att mäta kvalitet.
 
Undantag görs ju vad gäller anställningar många andra gånger, så varför inte denna gång? Speciellt då det finns dispens fram till 2015. Med tanke på att man vetat länge att Yvonne ska gå i pension så kan jag nog tycka att en utlysning av tjänsten i 16 dagar 2012-05-15 - 2012-05-31 inte tyder på att man vill ha tjänsten tillsatt?
 
Det finns också många olika sätt att jobba för att uppfylla sitt uppdrag, och att ta bort en lärartjänst från Köpmanholm och använda redan anställda pedagoger på Frötuna måste ju så klart spara pengar i den kassan. Men ur en annan måste det ju tas för att ordna skolskjuts dagligen. Blir besparingen då egentligen så stor? Konsekvenserna kommer i allafall att bli stora i förlängningen, för oss som bor här. Både för barn och vuxna.
 
Jag har själv kört mina stora barn mellan olika skolor och de sitter nu och bussar fram och tillbaka mellan Norrtälje.(Utom äldsta sonen som tagit studenten i Stockholm nu). Där pendlandet var väldigt drygt men helt ok då han själv valt det. Har dessutom själv gått i Riala skola, så jag har åkt en del själv också Kanske ok när man är sjua och uppåt, men inte önskvärt för de yngre barnen kan jag tycka.
 
 
MVH!
 
Malin Wahl. 
 

Svar, ang Köpmanholms skola.

> Hej,

> Jag har full respekt för din tro på småskalighet och din oro för bygden. Men när det gäller att värna om landsbygden, så är det inte Barn och utbildningskontorets uppgift. Vi har utbildning som fokus och uppdrag. På grund av nya förutsättningar och nya styrdokument, så ger det andra förutsättningar för skolorna. Det är inte kommunen som har skärpt skollagen, utan det är en statlig styrning.

> Från och med 1 juli 2011 gäller skärpt statlig styrning genom ny skollag, nya läroplaner, nya kursplaner och kunskapskrav samt ny betygsskala. Ett sätt att definiera kvalitet, som vi ansluter oss till, är hur väl en skola motsvarar och uppfyller kraven enligt dessa nya förutsättningar. Vi vill inte "skylla" på, som du skriver brist på utbildade lärare, utan vi har att förhålla oss till de krav och nya förutsättningar som finns i vårt uppdrag och att ge Norrtälje kommuns barn den förutsättning de har rätt till i sitt lärande och fortsatta utveckling.

> De nya förutsättningarna innebär bland annat att:
> * för att få fast anställning ska förskollärare och lärare ha lärarlegitimation (dispens till juni 2015).
> * efter lärarutbildningen ska förskolläraren/läraren genomgå ett introduktionsår med mentor för att få lärarlegitimation.
> * alla lärare ska var behöriga i de ämnen de undervisar i, om inte får de inte ha ansvar för undervisningen och inte sätta betyg (dispens till juli 2015).
> * betyg sätts (av behörig lärare) varje termin från och med hösten 2012 i årskurs 6,7,8 och 9 (dispens till juli 2015).
> * alla elever ska ha tillgång till elevhälsa (skolläkare, skolsköterska, psykolog, kurator) och personal med specialpedagogisk kompetens.
> * eleverna ska ha tillgång till skolbibliotek.
> * eleverna ska ha tillgång till studie- och yrkesvägledare.
> * kraven på rektor och förskolechef förtydligas och skärps, pedagogiskt ledarskap betonas.
> * utbildningen ska vara likvärdig oavsett var den anordnas.
> * rättssäkerheten ökar genom att fler beslut kan överklagas, vilket medför ökad administration.
> * kunskapskraven i kursplanerna innebär behov av utrustning på varje skolenhet (specialsalar m.

> Rektor arbetar med sitt uppdrag och i det ligger att hålla en god kvalitet i enlighet med ovanstående punkter.


> Med vänliga hälsningar!

> Lisbeth Bodén
> Tf. grundskolechef.
 

Mail ett, för den det intresserar, ang Köpmanholms skola.

Synpunkter: Ni måste se över den påbörjade nermonteringen av Köpmanholm skola. Det kan säkert kallas för tillfällig lösning och det går säkert att "skylla" på brist av utbildade lärare och att det måste sparas pengar på enheten, men faktum kvarstår att effekten på sikt är bitvis bortmontering av vår byskola. Jag har själv två pojkar som innom två och fyra år ska börja på Köpmanholm och det är vår rättighet att välja en liten skola på orten framför en större skola i staden, då i allafall jag tror på småskalighet.
 
För att sen inte tala om den förödande effekt det kommer att ha för vår byggd om skolan försvinner här i från. Tala om levande landsbygg går visst bra, men det krävs mer än det. Här måste kommunen hjälpa till att värna om landsbyggden.
Visst det måste förankras högre upp också, men någonstans måste vi börja.
> Losning: Gör om skollagen och öka flexibiliteten för lantskolorna innan det är försent. Självklart vill vi ha kompetent personal, men det måste finnas rim och reson också. Nu börjar det bli bråttom.
 
Vi behöver också en rektor som värnar om sin lilla enhet och kan slåss FÖR oss. Gör om arbets situationerna så att rektorerna får resurser som gör att ekonomin går ihop, utan att smygspara på detta sätt. Från en upprörd förälder på Yxlan.

> MinKlaganAvser: Grundskola
 

Produktiv dag.

Trots att jag var skittrött i morse rent ut sagt. Förkylning på g och killarna sover väldigt oroligt just nu. Så har här blivit städat, gräsmattan är klippt och det är rensat runt häcken. :-)
 
Svar från kommunen ang skolan och det ser ut ungefär som man kunde förvänta sig. Sluter led och blåser paragrafer. Tsss!
 
Nu ska här lagas hamburgare som uppföljning av lunch som bestod av lite nyttigare lax och nykokta rödbetsprimörer.

Rädda om vår skola och vår byggd.

Vi är lite rädda att vi ska bli av med vår skola här ute på ön. Första steget har smygits in bakom vår rygg. Mycket skickligt gjort. :-(
Jag har skrivit till kommunen nu för att visa att vi ser om inte annat. Hoppas att det kan hjälpa. Bla så är det ju problem att anställa nya lärare till våra småskolor pga att utbildningarna inte är gjorda för småskolor kan man säga. Man specialliserar sig på vissa ämnen, för på de flesta skolor kan man anställa flera lärare så att det täcker upp på alla ämnen, så är inte fallet på en småskola så klart.
Vilket också är en av sakerna rektorn här ute skyller på, för enligt lagen ska man bara ha utbildad personal anställd.
Utbildningen ska göras om så att man blir allmänt utbildad igen så som de gamla lärarna är. Men till dess, 2015? ska våra 5-6:or flyttas till en annan skola? Tss! Vem har hört talas om att man går tillbaka efter de första tagna stegen? Farligt!
 

Blött i dag

Jaha, helt klart blötare nu än när jag hängde ut tvätten. :-/  Och i dag går färjorna två om varandra fram och tillbaka. Jag hade tänkt handla nu på dagen, men ändrade mig, nu får det bli till kvällen och hoppas på att det lugnat ner sig till dess
 
 
Elias har somnat en sväng och straaxt ska jag sätta på lite kaffe, efter att jag kollat av tradera. :-)
Nu kommer vi att vänta till efter morfars begravning innan vi åker på semester i Sverige. Vi ska även hälsa på min bror en sväng på semestern, på tiden att Fredrik och bror träffas tycker jag. Det är sju år sedan som Vi träffades nu, sambon och jag. :-) <3
Konstigt vad fort tiden har gått. Det känns inte som det är så länge sedan och ändå är det en otrolig skillnad på då och nu.

Blött i dag


Vet inte riktigt

vad jag ska säga.... sammanfattning. Ja endel har väl hänt och i går dog min morfar.
Lilla morfar, inte överaskande och det var honom väl unt att slippa den här gamla trasiga kroppen. Han har skött sin uppgift prima. En bra pappa, morfar och gammelmorfar och en bra man till min mormor så vitt jag vet. <3
Nu fick han äntligen gå till vila.
Pappa kom helt säkert ner och mötte honom.
Love.

Skalpkur

I dag blir det en skalpinpackning till hårbottnen, sprayade hårbelkningsspray på håret i går. Känns som att det behövs något för huvudet i dag.Rhassoullera, ljumet vatten,arganolja och honung. Tråkigt väder utanför fönstret i dag, så vi får försöka mysa lite här inne i dag. Är inte pigg, ont i huvudet, trött hängig osv
Men det blir säker bättre snart.
Puuus! ;-)

Sol!<3

I dag har jag beställt hem solskydd till pojkarna, det är ju en jungel att välja rätt! Men har läst lite och fick sedan tips här http://alvehamn.blogspot.se/2012/05/solskyddsmedel-ekoforalderns-dilemma.html och här http://alvehamn.blogspot.se/2012/06/tva-riktigt-bra-solskyddsmedel.html , så nu har jag beställt Badger. Tack therese. :-)
Hittade påhttps://www.clearlife.se/badgers-ekologiska-solkram--p-651-c-231.aspx
Så nu är det bara att vänta.
See ya!

Lite lugnare....

i sinnet i dag. Får ta nya tag och komma ihåg att allt är bra. Allt har sin tid. Saker och ting tar sin egen väg och jag är bara människa, en människa, mor och sambo som älskar.

Balans?

Whops där kom det! Ur balans blev jag, av vad vet jag inte. Wobblar i vikten, träningen och i min inre balans. :-/
Famlar efter mig själv, för att jag ska hjälpa mig. Var stark nu! Du har ingen anledning att vara ur balans..... men vad hjälper det? Jag ÄR ur balans.
Vet att jag kan, när jag orkar. Vad orkar jag? Vad är det värt ? hur mycket av livet ska vara en kamp.? Träna för att det är skönt och roligt eller för ett mål,? hur mycket ska/får det kosta? Äta för att det är gott och nyttigt för att må bra? Måste/ska jag gå ner i vikt? Vad ska/får det kosta? Måste/ska det ske just nu?
Varför tappar/tappade jag balansen? För att jag inte är riktigt nöjd med mig själv......? Som sagt Jag är stark!(när jag orkar). Kanske inte just nu?
Vill att alla i min familj ska må bra, misslyckas jag? Livet går upp och ner för alla, vad kan jag mera göra än att älska dem, försöka finnas, lyssna och peka på vägen och balasera dem hjälpligt mot/med varandra? Dom är bitarna jag är klistret, vi är en familj.<3
Skulle jag kunnat göra något annorlunda? Troligen. Bättre? svårt att veta, vet att jag alltid försökt mitt bästa utifrån den plats i livet jag befunnit mig på. Annorlunda ja, bättre, vet inte? Det finns ju enligt min livsfilosofi en mening med allt som sker, så!  det finns alltså en mening med att vi är där vi är i livet i dag. ALLTSÅ måste valen av livsväg vart om inte alltid helt rätt så i alla fall meningsfulla....
Du älskar och du är älskad kvinna, lär dig att flyta lite, man måste nog inte alltid simma.
Underbara älskade familj som jag älskar er. Blev osäker ett ögonblick och glömde bort att älska mig själv för en stund.... och det räcker nog för att börja tappa balansen.
Så i morgon får operation älska mig själv nog inledas. Är trött också vilket inte gör saken ett dugg bättre, ska gå och sova nu.

Fjärilsbabysarna kommer


Sool?

Meenh! Vilket trist väder, tur att vi ska göra något trevligt i dag. Det blir resturangbesök, bokat på Havspiren, ska käka med vår student i dag. Tur ändå kanske att det inte är soligt i dag, Elias fick lite väl mycket sol i går så det här blir nog bra. :-)
Isac och Elias ser fram mot att ha sinanya tradera skjortor. Elias med en orange hawaii skjorta som han jättegillar, lite stor är den allt men vad gör det. :-D Isac med sin nya roas skjorta och det är allt lycka det. ;-)
Nehepp, dax att sätta lite fart.
See ya!!!

Eeen till :-)


Gammal favorit


Vi väntar......

På Robbin i dag. :-)
Snart är han hemma, i kväll grillar vi i all enkelhet och fikar tillsammans. <3

Liten blir stor

Liten Robbin nyligen ett år.
Robbin för några år sedan på en båttur.
<3

Vår student 2012, en juvlig dag i juni.

I dag blir Robbin färdig med skolan, min stora kille. :-) Har gjort en kaka som ligger i frysen och blir klar.
Frusen mandel och mangooch jordgubbsdröm. 10 bitar.
Mandelbotten:
250 g mandelmassa.
125 g Smör, rumsvarmt.
3 ägg.
Fyllning:
1 paket vaniljvisp.
2 dl grädde.
mixade jordgubba och lite mango.
Garnering: valfritt.
Sätt ugnen på 180 grader. Täck botten av formen(gärna öppningsbar) med bakplåtspapper. Riv mandelmassan och blanda med smöret, rör sedan i äggen ett och ett. Häll smeten i formen sen in i ugnen i ca 12 minuter. Låt svalna.
Vispa grädde och vaniljvisp, blanda i  bär och frukt purèn. Häll över mandelbottnen (som står i formen) och in i frysen i minst 5 timmar. :-)
Så färdig är min nu och ska sedan garneras innan studenten kommer hem. Nu städar vi och sen pynta lite. Kortet gjorde jag tillsammans med Ronja i går kväll.
Pojkarna kommer att bada i basängen i dag, garanterat. :-)
See ya!

Stygga myggan....

gillar verkligen pojkarna och i synnerhet Isac. :-(

Mmmmm, fika på Svenskaflaggansdag.

Här bjöds det på något så helsvenskt som plättar! Elllller?
Plättar på kokossocker :
2 bananer ekologiska defenitivt
2 ägg(närproducerat,ekologiskt är inget fel).
1 dl dinkelmjöl gärna fullkorn(eko)
Sen skulle det vara 1 dl hackade pekanötter vilket inte jag har, så det blev utbytt till kokosflingor och hackade hasselnötter.
2 msk kokossocker, nyttigare än vanligt socker och en massa antioxidanter i.
1 nypa salt.
Jag körde sedan detta med mixern, blev en aning torrt så hälde i lite havremjölk på känn. Sedan stekte jag detta i gjutgärnspannan. Mmmmmm.
Svårt att hålla fingrarna borta, får vi ta nu mamma? :-)
Så, servera med tex vinbär och vaniljvisp. Sen är det bara att göra som pojkarna på bilderna. :-) Trycka in dem i ansiktet och njuta, jättegott blev det.

Stolt att dela mitt vackra land med många.


Vill ha sol i dag.

Hejhopp, vill allt ha lite sol i dag. Nu är det liksom dags för lite värme tycker jag.
Så idag är det vist röd dag och natinaldagen, kanske ska äta lite sill i dag då. :-)  I morgon ska Elias och jag gå på babysång igen. Så ovant att gå bara han och jag, men mysigt. :-)
Nu är vi frullehungriga, så straxt ska vi gå ner och äta. Har kollat ut ett recept på en god kaka till på fredag då vi välkomnar vår student hem från Stockholm. Mandelmassa smör och ägg till botten och frysta mixade jordgubbar med grädde och vaniljvisp uppepå tycker jag låter friskt och smarrigt. Det ska vi prova då. Till vår" lilla" student.
Slänger upp en bild av vår vackra svenska flagga, en av våra gamla fina traditioner.
Hoppas att nationalsången sjungs på många håll i dag och på alla skolavslutningar. Det är ju en gammal svensk tradition och det är inget fel att hålla på traditioner, tillhör ju vårt svenska kulturarv. Jag kan inte förstå hur det kan vara fel, fult och/eller hotfullt mot någon annan att bevara våra traditioner. Måste feltolkas på något sätt, det kan ju inte någon av våra nya svenskar på allvar tycka heller.
Svårt att välja, :-)
De som läser bloggen och eller känner mig vet att jag inte är rasist. Tycker att det är konstigt att det ska blandas ihop med rasism att ära sitt modersland. Vi välkomnar väl de flesta(nästan alla av oss), så det är ju inget fel att också gilla sin flagga, sitt land och sina traditioner.

Dumt huvud......

Jo så är det, när jag får mera ont i kroppen så blir lusten och orken att träna mindre. Givetvis blir det då en negativ spiral, för det är så klart att kroppen mår bättre av att röra på sig. När jag låter bli får jag ju så klart mera ont och ännu mindre lust att träna, duuumt. :-(
Behöver infraröd basta igen  då blir det bättre faktiskt. Väntar på att min vännina ska få hem sin, den är beställd. Det blir ju närmare(i Norrtälje) i stället för att åka till Rimbo. Hoppas den kommer snart.
Elias och jag går på babysång varje torsdag, kul att göra något med bara minstingen. Han suger åt sig mammatiden med hull och hår.
Till hösten kommer vi nog att söka plats för Isac på förskolan en och en halv dag i veckan så att han får leka lite mera med kompisar. Det är svårt att få till lektiden eftersom alla går på förskola typ. När Robbin och Ronja var små var vi flera i byn som var hemma samtidigt och vi passade ibland varandras barn, så det blev mera lektid för dem än vad det blir här och nu.
Det kommer öppna ett nytt dagis/förskola (uteleken) och det känns också bra att kanske hjälpa till så att det kan finnas två dagis här ute, det borde bara vara positivt. Bara de två samverkar på ett bra sätt, men det kommer säkert. Spännande.
Ronja har nu under två månader pluggat upp sig så att hon får betyg i både matte och eng(som tidigare saknades), hon har varit jätteduktig och jobbat på helt för egen maskin. Glad mamma och stolt. Så till hösten ska hon plugga sam.  Tror att det kan bli hur bra som helst.

Student på G

På fredag tar min första, största lilla bebbe studenten. Hur har det gått till. Stod bland flaggor och nallar i dag i affären och blev tårögd för ett ögonblick. Är så glad och stolt över honom. Han har varit duktig som hållit ut hela tiden, trots allt som pågått runt honom.
Vi har bokat bord på lördag för att fira Robbin. :-)
Sen är det jobba som gäller, vi får väl se vad det blir.
Det är en period som nu går ur tiden och en ny som börjar. <3

RSS 2.0